Archiv stránek trolejbusu 353

Hlavní stránka webu trolejbusu 353 > Archiv - červen 2006

25. 06. 2006 - Zážitek zvaný "Předváděčka"
Po pár dnech bez internetového připojení se musím podělit o jeden zásadní zážitek. V pátek jsem jako řidič poprvé absolvoval "předváděčku". Co to je jsem jenom matně tušil - například od kolegy Martina_J, který to absolvoval přede mnou. O co tedy jde? Do schránek vám asi často doputují letáčky s nabídkou na zájezd za pár korun do některého českého města, přitom součástí akce je také představení nějakého nového super výrobku. O kvalitě a hlavně odpovídající ceně těchto předmětů se dá s úspěchem pochybovat. Momentálně se prodává tahle věc a cílem zájezdu jsou údajně Poděbrady. Prodejce (viz ten odkaz) si objedná u další firmy kompletní dopravu "klientů". Tahle další firma si objedná dopravu lidí u menších dopravců, jako je třeba tady několikrát zmiňovaná Autobusová doprava Bartoš. Tenhle dopravce buď pošle přímo svůj autobus nebo ještě využije služeb dalších soukromníků. A právě do jednoho takového autobusu, patřícího firmě Real Port jsem si sedl ve čtyři ráno a vyrazil do Horního Bradla, kde mi začínal jízdní řád "nakládky". Cesta pokračovala po neuvěřetilně úzkých cestách (znáte cestu Krásné - Chlum a dál dolů k Chrudimce?) až do naplnění autobusu, a to téměř výhradně osobami věku středně až vysoce pokročilého. Osazenstvo se dělí na tři základní skupiny - za a) ti co vědí, přetrpí prodejní masáž a za pár korun se projedou po rebublice, za b) ti, kteří také vědí a naopak je zajímají ty super výrobky a nakonec za c) ti kteří vůbec netuší o co jde a celou cestu si myslí, že opravdu jedou do Poděbrad. Tam sice také dojedou, ale nejprve pobudou pěkných pár hodin někde jinde (v našem případě v Kutné Hoře od 8.30 do 15:00). Potom teprve následuje přesun do Poděbrad a ten mi trval kvůli pátečně ucpanému Kolínu a objížďce v Poděbradech více než hodinu. Na rozdíl od kolegů z ostatních busů jsem dal "mým lidem" trochu delší čas na procházku a tak jsme domů vyráželi v 17:30. Poslední lidi jsme (na místě navigátora seděl jakýsi Kůna) vyložili v Bradle po osmé večerní. Ke cti "mých" lidí - z 45 lidí si koupila vnucované křeslo jedna paní, do jiných busů se jich nakládalo i pět :-) Tak asi tohle je "předváděčka". Pro prodejce viditelně velmi dobrý kšeft, pro autodopravce a jejich řidiče záruka relativně plynulého příjmu. V žádném případě však nikomu nedoporučuju se něčeho podobného jako kupující účastit!
čekání na čas
Zvolna se plnící autobus dlí v obci Samařov a čeká na čas odjezdu...
 25. 06. 2006v 20:35 | odkaz
21. 06. 2006 - Dvě hádanky a linka 52
Kolega PB poslal opravdu pár fotek z první jízdy linky 52 - fotky najdete na této stránce.
A kolega Lp poslal něco zajímavých fotografií. Z nich vybírám jednu těžkou hádanku, přiznám se, že ani já bych toto nepoznal:
Otěvři kliknutím větší

Dále jednu podstatně lehčí hádanku (ta není na rozdíl od první pořízena v Pardubicích):
Kliknutím otevři větší

Nakonec ještě jedna fotka, která už na tomto webu byla delší dobu na stránce o zrušených tratích - tam ale byla ve špatné kvalitě.Teď si můžete prohlédnout podstatně zvětšený výřez z této fotografie tady:

Pohled od křižovatky U Josefa směrem k centru města v roce 1951 již s postaveným vrchním vedením trolejbusové trati do Bohdanče
 21. 06. 2006v 20:05 | odkaz
18. 06. 2006 - Nejnovější autobus DPmP?
Dnes jsem poporvé jezdil s nejnovějším autobusem DPmP - jezdí u nás od loňského prosince. A není to ani Citelis, ani jiná moderní záležitost. Je to tahle B731 číslo 2, která sice má v rodném listě rok 1989, ale ten rok z celého autobusu pamatují asi právě jenom ty doklady. A ty mají ještě chybu - v malém techničáku je uvedená manuální převodovka, v autobusu je ale na zemi jen dekl na místě, kde kdysi bývala šaltpáka a o přenos výkonu se stará převodovka Voith. Převodovka a hlavně retardér vydávají mnoho prapodivných zvuků. Doslova by se dalo říci, že autobus vyje a skučí... Autobus vznikl loni ve Zlineru Zlín a fyzicky je opravdu nejmladší v podniku. Ale za pár dní to nebude pravda, dodávka šesti autobusů B951 se blíží. Už mají určené posádky i evidenční čísla - budou to 53 - 58.
Dvojka na jedničce ...
Do stínu se schovávající "dvojka na jedničce"

Dnes také poprvé vyjela autobusová linka 52. Erťák jezdil docela slušně obsazený, doufám, že kolega PB pošle nějaký obrázek...
 18. 06. 2006v 22:41 | odkaz
17. 06. 2006 - Pár nových fotek
Dnes je tady pouze pár přidaných fotografií - skelet trolejbusu 342 během modernizace focený v PMDP, dále první provozní foto trolejbusu 345 po modernizaci, potom foto Karosy ex 97 DPmP v Ostravě před exportem na východ a v rubrice jiná města několik fotek z letošních Mariánských Lázní, které poslal M. Horák. Navíc na stránce o vracích trolejbusů je aktuální fotka ex-361 v Sezemicích. Konečně jsem trochu aktualizoval vozový park - takhle vypadá dnes park trolejbusů graficky :-)))
Nakonec tady máme jeden městský Ikarus

Znáte někdo místo, kde ten autobus stojí?
 17. 06. 2006v 23:15 | odkaz
15. 06. 2006 - Konec mystifikace, Křižík nás předběhl
Když jsme s přítelem Oldou Č. psali před lety mystifikační brožuru o pardubických tramvajích, zmínili jsme tam také Františka Křižíka, jakožto jednoho z autorů této myšlenky. Jenže tehdy jsme naprosto "vařili z vody", neboli přesněji - vymýšleli jsme si. Jenže všechno je jinak! Mystifikace končí! V rukou kolegy Lp je momentálně kopie Křižíkova projektu elektrické malodráhy Pardubice - Sezemice z roku 1906 ("naše" tramvaje jezdily až od roku 1908). Opakuji, že tentokrát to není žádný vtípek. Křižík opravdu již v roce 1906 zpracoval projekt dráhy, o kterém zatím prozradím toto: délka 8,9 kilometru, rozchod 1000 mm, napájení 1200 Vss z městské elektrárny. Dráha měla být "veskrze jednokolejná" a měly na ní být "seřízeny výhybkové koleje" na konečných stanicích a na jediné traťové výhybně u donucovací pracovny. Provoz měly zajišťovat tři motorové vozy a tři vlečné vozy nákladní (!). Kolega Lp projekt "digitalizuje", jeho uveřejnění očekávejte na oficiálním webu DPmP, kam podle nás určitě patří. Je to "bomba sezóny"!
Titulní stránka
Titulní list technické zprávy projektu místní dráhy
 15. 06. 2006v 00:14 | odkaz
13. 06. 2006 - Boží mlýny melou pomalu
14. ledna jsem na tomhle webu psal o nepochopitelně nepoužívané nové zastávce v Srnojedech (ta zpráva je tady, čtěte ji až do konce, je i o něčem jiném). No a dneska, bez jednoho dne přesně 5 měsíců od této zprávy jsem dal (nyní už na oficiální web DPmP) zprávu, že od zítřka se začne zastávka konečně používat. Když takovéhle prkotiny trvají tak dlouho, tak se docela divím že třeba Temelín vůbec někdy najel. Na webu DPmP je také JŘ autobusové nostalgické linky 52. Letáček jsem zatím nevyráběl a víc, než to co je v tom jízdním řádu nevím.
 13. 06. 2006v 19:14 | odkaz
12. 06. 2006 - Další tip na výlet
Rozplýval jsem se tady před pár dny nad relaxačními účinky pobytu u kolejí mimo ostatní civilizaci. Dneska jsem se cestou z Jesníku zastavil na jedné z nejzvláštnějších a nejnovějších zastávek ČD - v Tatenicích. Nejenom, že zastávka leží na úplně novém úseku koridoru mimo původní trať a to ještě mezi dvěma tunely, ale je také celá postavená na mostě. Kromě toho je okolo krásně, voda hučí, bory šumí, ptáčkové zpívají a ještě se tam dá pěkně fotit. Mimochodem - v řece je také spousta ryb - jsou vidět přímo z nástupiště. Na webu PSHŽD jsme měli stránku o původní zastávce, teď jsem tam doplnil pár aktuálních záběrů. A tady jako lákadlo jeden celkový záběr pořízený směrem od Krasíkovského nového tunelu:
Zastávka Tatenice
 12. 06. 2006v 23:44 | odkaz
09. 06. 2006 - Foto z tohoto webu na tilulu Radničního zpravodaje
Dostali jste do schránky radniční zpravodaj? A viděli jste titulní stránku? Porovnejte ji s touhle fotkou :-) Já osobně proti použití SVÝCH fotek nic nemám, dal jsem i "generální povolení" DP, aby je používal pro své potřeby, ale tahle moje není! Autorem je kolega LuTep a je u fotky i na ní uvedený. Lukáši, ptal se ně někdo? Nebo jsi sám fotku dal k dispozici? Mně to osobně nevadí, ale co ty na to?
Protože to není poprvé, sepsal jsem stručné podmínky pro použití dat z tohoto webu a přidal je na konec stránky o autorech.

Otevři větší...
 09. 06. 2006v 17:21 | odkaz
08. 06. 2006 - Linka 51 v roce 2006
Na webu DPmP jsou doplněny zastávkové JŘ pro linku 51. Pro základní orientaci jsem spíchnul letáček, na webu DP je v PDF, tady datově menší jako jpg. V neděli se přijďte svézt, zve Vás webmaster a DPmP a.s..
Kliknutím otevři lepší kvalitu (190 kB)
 08. 06. 2006v 21:28 | odkaz
06. 06. 2006 - Vy ještě nepoužíváte Aukro.cz?
Aukro.cz je takové malé české E-bay. V podstatě není ani české, ale polské (tam funguje na adrese allegro.pl). Proč ho ale zrovna tady doporučuju? Protože ho mám osobně vyzkoušené, a také proto, že v nabídce je i spousta věcí k tématu tohoto webu, tedy k dopravě, modelářství i k Pardubicím. Doporučuji všem, klikněte na banner a prohlédněte si nabídku, především doporučuju rubriku Sběratelství a hobby, i když každý si najde svoje. Proti klasické inzerci máte mnohem pohodlnější prohlížení, můžete se v klidu zeptat prodejce na co chcete a až potom se rozhodnout, zda o věc máte zájem. Nebojte se v žádném případě registrace a ve vlastním zájmu udejte pravdivé údaje, protože pro vyšší bezpečnost Vám aktivační kód přijde domů klasickou poštou. Tím, že jsou uživatelé registrovaní, téměř mizí riziko nepoctivých prodejců. Mám už několikrát vyzkoušený jak nákup, tak prodej a vždy to bylo bezvadné. Informace o mně na Aukru najdete na téhle stránce. Takže ještě jednou všem doporučuji a zkuste to:

Aukro.cz - hlavní stránka

A zpět k tématu - trolejbus 341 dnes vyjel poprvé na linku po návratu z GO. DPmP zveřejnil termíny provozu nostalgických linek 51 a 52. Jízdní řád zatím nemám. Jak bude, uveřejnímho tady i na webu DPmP. V neděli 11.6. bych měl s trolejbusem 358 jezdit já.
 06. 06. 2006v 17:29 | odkaz
04. 06. 2006 - Pendolino, kam se podíváš II
Když začala loni Pendolina jezdit, napsal jsem o tom takovou malou úvahu o tom, jak je to najednou u nás na koridoru něco naprosto běžného. Potom sice následovala všem známá krize a problémy, ale už jsou dávno zpět. No a je to opravdu tak, jak jsem psal. V pátek v Chocni jsem alespoň potkal i něco jiného, ale dneska za dvě hodiny u trati se mi podařilo pořádně vyfotit jenom dva tyhle italské zázraky :-) Fotogenické sice jsou, ale to i jiné stroje.
Pětka
Pětka v oblouku na Slovanech

Sedmička v Černé za Bory
Sedmička v Černé za Bory

Kromě toho jsme s potomkem zase trochu rozchodili mini TT kolejišťátko a na stránce o tétéčku na pshzd.wz.cz jsou tři fotky a dokonce jeden filmeček. Hledejte na konci této stránky..
 04. 06. 2006v 18:40 | odkaz
02. 06. 2006 - První den provozu Škody 24 Tr s cestujícími
- dnes byl na lince 27 poprvé nasazen trolejbus 24Tr do provozu s cestujícími. Byl to trolejbus 317 - jeden obrázek najdete tady.
- včera se na předváděčce v centru města objevil trolejbus 318 - fotka kolegy PB je tady.
- přibyla ministránečka o mikrobusové lince Fakultní nemocnice v Hradci Králové.
- po čtyřech letech jsem našel fotky z expedice do Polska v roce 2002 a přeskenoval jsem jich většinu do trochu koukatelné podoby - najdete je tady.
- s feldou jsem ujel prvních 2000 kilometrů. Dostala nový olej a rozvoďák, celkově se chová slušně.
Ale hlavně jsem si dnes po opravdu velice dlouhé době udělal výlet s foťákem ke kolejím. Potom, co jsem v práci dodělal měsíční uzávěrky a co na mně leze už týden nějaká choroba, je to naprosto vynikající psychická i fyzická relaxace... Byl jsem mezi Chocní a Brandýsem nad Orlicí a bylo tam krásně, vlaky jezdily, komáři neštípali... Dal jsem některé fotky na jednu stránku ve fotoarchivu. I těm z vás, kteří nejste nijak velcí fandové železnice, doporučuju občas takhle někam mimo silnice vyrazit. Nemá to chybu.
Momentka od Chocně - klikni pro další fotky
 02. 06. 2006v 19:35 | odkaz
01. 06. 2006 - Akce plánované i proběhlé
Včera proběhla tak trochu utajená objednaná jízda trolejbusu 353. Kolega MJ povozil dětičky z mateřské školky. Stručné info + fotografie najdete na stránce o akci.
Dětičky z akce 31.5.2006
Sluší to dětem, trolejbusu i kolegovi MJ :-))

Blíží se další akce železniční. Největší akcí budou jízdy pro Holcim Prachovice v sobotu 10.6.2006. Tady si můžete stáhnout leták s jízdním řádem a dalším programem:

Pravé tlačítko + uložit cíl jako (formát pdf 350kB)

V Komárově se rozbíhá oprava Sanosu, zatím především destrukce. Podrobné info na stránkách kolegy Petráska > www.sm11.cz. A nakonec ještě zajímavý odkaz - na téhle adrese najdete velice obsáhlou fotogalerii z akce Vlaksim 2006 (trolejbus 353 a M131.1133).
 01. 06. 2006v 18:27 | odkaz

---

http://www.trolejbus.cz