Archiv stránek trolejbusu 353

Hlavní stránka webu trolejbusu 353 > Archiv - leden 2008

31. 01. 2008 - Citelis 184 v provozu
Teprve poslední lednový den roku 2008 zasáhl do provozu první ze dvou loni dodaných Citelisů. Prvním zprovozněným je autobus číslo 184, autobus 183 bude následovat po dokončení montáže odbavovacího systému.

Citelis 184
 31. 01. 2008v 21:23 | odkaz
30. 01. 2008 - IDS Pardubického kraje
Po dlouhé době příprav začíná vznikat i v našem kraji integrovaný dopravní systém. Nástup tedy není nijak oslnivý, na adrese www.idspk.cz (která zatím pouze přesměrovává do příslušné části webu kraje) je k nalezení směs informací, které vypadají jako přílohy k nějaké nedodělané diplomce nebo něčemu podobnému. Vůbec to nevypadá, že by IDS měl od února fungovat. Neškodilo by udělat pro IDS nějaký opravdový web s poněkud polopatističtěji podanými informacemi. Ale opravdu fukčního IDS bych se dočkal velice rád, nejlépe s opravdovou plnou integrací - tzn. že třeba do Bohdanče by opravdu linka 3 měla společný jízdní řád se souběžně vedenými spoji AP-Touru a Connexu a to vše za stejné peníze...

jr
Ukázka, jak by to mohlo vypadat - jízdní řád trojky z Hradecké, červeně jsou dopsané některé přímé autobusy jiných dopravců. Koordinace je zatím viditelně nulová, přitom v době půlhodinového intervalu v sedle by nacpané trojce mohly autobusy dobře pomoci..

Plánek IDS Pardubického kraje
Mapa sítě IDS je na webu idspk.cz zatím jako pdf, tady je zmenšená jako obrázek ve formátu jpg.

- - -
Z DP - do provozu už zasahuje trolejbus 340, prozatím poslední vůz generálkovaný v DP Plzeň. Nová zastávka Stavařov směr centrum nebude od 1.2.2008 v provozu, protože nebyla zkolaudována. Po opravě by měla být v provozu zřejmě až od 4.2.2008.
- - -
Na stránkách veterandily.prodejce.cz jsou nově na prodej i kovové modely automobilů Moskvič, GAZ a UAZ.
 30. 01. 2008v 11:22 | odkaz
27. 01. 2008 - Pro majitele starších aut z SSSR
Náš agent v Moskvě Andrej mne poprosil, abych napasal českou stránečku s jeho nabídkou drobných dílů pro automobily GAZ, UAZ a Moskvič. Protože nejde o stovky položek, spíchnul jsem za pár minut stránku na adrese veterandily.prodejce.cz. Takže pokud máte některé z těchto vozidel, podívejte se na nabídku. Nebojte se zasílání z Moskvy, zase o tolik pošta dražší není - osobně jsem ož odzkoušel a bylo to v pohodě.
Veterandily
 27. 01. 2008v 12:50 | odkaz
25. 01. 2008 - Tak už to mám písemně...
Nechtěl jsem to zakřiknout a proto jsem to sem zatím nenapsal. Teď už to ale mám písemně. A co? Přesně po roce od doby, kdy jsem celkem nerad opustil Synthesii, se celkem rád vracím z "déčka" do "téčka", zcela konkrétně to vypadá takhle:

Samozřejmě že za volantem mne potkáte i nadále, ovšem poněkud méně často a už ne pravidelně v "mojí" třistadevadesátdevítce. Ovšem moje stopa v podobě záclonkového, cedulkového a protiskluzově - podložkového tunningu na trolejbusu 399 ještě nějakou dobu určitě vydrží, neb i parťákovi to vyhovuje. Třičtvrti roku na tomhle trolejbusu u mně jen prohloubilo odpor k "modernějším" trolejbusům 24Tr, především k pracovišti řidiče tam. V Citelisu si nemám pořádně ani kam dát peněženku a noviny, 21Tr má sice kabinu řidiče o něco menší, ale díky rovné palubce, bedně na věci přímo v kabině a místu kolem sedačky se tam v pohodě všechno vejde. A když tam trávíte stovky hodin a kilometrů, tak i takovéhle detaily docela oceníte. Jen tu klimatizaci jsem v létě tiše záviděl, obrovské čelní sklo 21Tr dělá z trolejbusu skleník - proto také 399 dostala ony zmiňované záclonky.
Přidám šotoinformaci - tuto sobotu a neděli dojde po delší době opět k ojetí troleje na stopě z Teplého ulice vpravo směr Jesničánky. Budou tamtudy totiž najíždět kurzy 101 (4.54 z vozovny) a 103 (7.04 z vozovny). Detaily jsou na webu dpmp, ovšem v sekci pro řidiče...
A pak ještě něco vím ... ale už zase nemůžu nic ani naznačit... Ach jo.

škodověnka
Odbočka k autům - tuhle krásnou stovku jsem dnes potkal u konečné v Jesničánkách
 25. 01. 2008v 13:56 | odkaz
20. 01. 2008 - Nové staré fotky
Při průzkumu zapadlých zákoutí počítače jsem našel několik dosud na webu nezveřejněných trolejbusových fotek, které pořídil kolega Lp v letech 1994 - 1995. Jedná se o fotky pořízené ve vozovně v posledních dvou letech pravidelného trolejbusů 9Tr. Najdete je ve fotogalerii 9Tr na stránkách trolejbusů 304, 359 a 360.
V letošním roce uplyne už 10 let (!) od znovuzprovoznění trolejbusu 353. Za těch deset let se vlastně objevila další generace "šotoušů", pro které jsou tady obě pardubické devítky vlastně "odkjakživa". My si určitě v létě tohle desetileté výročí připomeneme nějakou akcí, zatím jen dvakrát obrazem:

353 v DOM
Trolejbus 353 a moje tehdejší přibližovadlo na jaře 1998 v DOM Pardubice

Liaz
Zatímco trolejbus stále jezdí, Liazka se stala už historií... (léto 1998)
 20. 01. 2008v 23:48 | odkaz
15. 01. 2008 - Jandovy seznamy
Pro šotouše postižené úchylkou na linkovou autobusovou dopravu - doporučuji stránečku s přehledy vozidel různých dopravců, kterou tvoří kolega Martin Janda. Stránku najdete na adrese m.j.cz/autobusy. Autor k tomu píše:
Tyhle stránky vznikly proto, že mám počítač plný fotek a nejsem z těch, kteří by si fotky schovávali doma a odmítali je komukoliv cizímu ukázat. Dál, stránek o dopravních podnicích a o MHD v tom či onom městě je na internetu dost a dost - ale stránky o ČSAD a o těchhle malých dopravcích prakticky neexistují (já znám jen weby o FTL Prostějov a ČSAD Semily), přitom jsou lidi, které to zajímá a na K-Reportu tyhle dopravce řeší každou chvíli. Co je to za firmu, jaké to má vozy, kam to jezdí, ... No a tak jsem si řekl, že pokud je na internetu poptávka a není nabídka, zkusím s tím něco udělat. Přeci jen, dělat padesátý web o MHD v Plzni či v Pardubicích se mi nechtělo, to zvládnou jiní a líp.
Jakožto Plzeňák jsem začal napřed s firmami z Plzeňského kraje, něco podobného jsem měl v plánu už skoro čtyři roky, tyhle stránky jsou k nalezení na autobusy.plzenskamhd.net. K tomu jsem přidal i Karlovarský kraj, koneckonců to jsou všechno západní Čechy. No a u sebe na webu jsem pak v podobné grafické úpravě začal dělat dopravce především z Pardubicka.
No a reakce veřejnosti? Od známých i neznámých z K-Reportu dostávám pochvalné maily, občas někdo přibalí i fotky a informace o vozech, které ještě v seznamu nemám. Naopak, vedoucí pracovník jedné z těchto firem na mě asi pět minut řval do telefonu, co to má znamenat, co si to dovoluju a ať se jejich autobusům vyhýbám velkým obloukem, nebo si mě najde a špatně to se mnou dopadne. Protože celých pět minut ze mě nedostal jinou odpověď, než "Hm.", po pětiminutovém monologu praštil telefonem.


Moskvič 427
Obrázkem nejnovějšího přírůstku v klubovém parku připomínám,
že něco nového je i na stránkách Moskvič klubu Pardubice - www.moskvich.cz
 15. 01. 2008v 23:34 | odkaz
12. 01. 2008 - První trolejbusová akce roku 2008
V sobotu 12.1.2008 se konala první letošní akce spojená s historickými trolejbusy. Nejednalo se ale o žádné ježdění, nýbrž o brigádu. Díky pochopení vedení DPmP a za pomoci kolegy Lp byl trolejbus 353 přistaven na dílnu denního ošetření, takže práce mohly probíhat pod střechou a v suchu. Využili jsme i montážní kanál. Odborné řemeslné práce prováděl především kolega Michal Malinovský (dokonce i s dcerou), dále pak udával pokyny dalším zúčastněným šotoušům, kteří se dostavili v sestavě Pavel358 (Pavel Biško), Tr_man (Láďa Cihlo), Filip Mácal, 334 neboli Martin Slezák a 353 neboli webmaster tohoto webu. Dokončily se práce na ustrojení nově vyrobených zadních a středních schodů a na novém LP podběhu. Dále se udělaly menší méně důležité opravy jako natírání madel sedaček, oprava poškozené páky jednoho střešního "deklu" či lehká renovace předního znaku. Zároveň se trochu dobily baterky a trolejbus kolem půl třetí odpoledne odjel vlastní silou do klece.
Stránka s fotografiemi z akce zde.

Trolejbus 353 - znak
 12. 01. 2008v 16:28 | odkaz
10. 01. 2008 - Vzpomínka na Vrakouše (VAZ 2102)
Aktuálně se sice zajímám o automobily značky Moskvič, ale to samozřejmě nejsou první auta ze Sovětského svazu s kterými jsem přišel do styku. V letech 1993 - 2001 měl můj táta a následně už spíš já VAZ 2102, neboli "žigula kombíka dvanáctku". Pro svoji oblibu v technických problémech si vysloužil přezdívku "Vrakouš", ale také toho samozřejmě spoustu odjezdil bez problémů. Byly ale chvíle, kdy jsem ho z duše nenáviděl. Určitě si někdo z čtenářů dovede představit prosincové pětihodinové noční čekání na autobusáku na Florenci v autě, kterému se zasekl větrák topení. Tady na webu bylo pár fotek tohoto auta, teď jsem našel ještě nějaké a doplnil jsem je na odpovídající stránku. Od doby prodeje tohoto auta jsem tak napůl vážně uvažoval o podobném vozidle jako veteránovi, ale nakonec to vyhrály Moskviče. Mimochodem na webu Moskvič klubu je už foto našeho dašího přírůstku - Pavlův Moskvič 427 , který by se perspektivně měl dočkat renovace do podoby hlídkového automobilu VB.

Vrakouš
Vrakouš při průrazu zaniklé vlečky Gigant Stéblová

Zprávy z DP: hned tři vozidla přišla o reklamu. Trolejbus 21Tr číslo 390 po šesti letech už nemá rekamu na MTS Group (foto). Velice netradičně teď ale vypadají autobus 134 a trolejbus 362 (foto), ze kterých je sundaná reklama na OC Grand a tak jezdí v čistě oranžovém laku. Mimochodem stejná reklama ale stále v DP existuje - na odstaveném trolejbusu 337 (foto).
A k současnému zimnímu počasí přidám jednu letní ranní úzkokolejnou fotku z archivu > Albeř 1997.
 10. 01. 2008v 12:41 | odkaz
07. 01. 2008 - První foto roku 2008
První fotka v novém roce patřila nikoliv překvapivě "mému" trolejbusu 399, s kterým jsem na Nový rok jezdil ranní na lince 3. Fotka pořízená prvního ledna 2008 v sedm ráno nedaleko zastávky Lázně Bohdaneč, náměstí a najdete ji na stránce trolejbusu 399.
Kromě toho je na poněkud zastrčené stránce s videem (přesněji s "filmečky z foťáku") doplněný přehrávač pro některé věci, které mám nahrané na Youtube.com. Je to opravdu většinou zcela děsná kvalita, ovšem jsou to spíš filmečky dokumentární, navíc jsou tam namíchané i nějaké záběry potomka. Přehrávač ukazuje 20 poslední souborů, celkem jich je asi 35.
Přehrávač videa z Youtube.com
 07. 01. 2008v 22:15 | odkaz
05. 01. 2008 - Trolejbusy v Praze
Tentokrát pouze upozorním na jeden zajímavý web. Jmenuje se Trolejbusy v Praze a najdete ho na adrese www.trolejbusyvpraze.net. Největší úsilí věnoval autor svému podrobnému návrhu na znovuzavedení trolejbusů v Praze, tedy návrhu velice idealistickému. Ovšem jako celek stojí za to web projít, osobně mne především zaujaly podrobně nafocené a popsané zachovalé pozůstatky po trolejbusovách tratích této rozsáhlé sítě zaniklé již před 35 lety. To doporučuji prostudovat všem, kteří mají podobné "drážně archeologické" zájmy. A různé varianty zavedení trolejbusů v Praze si mohou prostudovat především multimiliardáři toužící utratit svoje peníze za podobné projekty...

náhled
 05. 01. 2008v 21:32 | odkaz

---

http://www.trolejbus.cz